Friday, December 23, 2011

Oblíbená vánoční dobrota

Eh. Co si představit pod pojmem "dobrota"? Maso, brambory, salát nebo sladkosti? No, nevím, nevím... Mou bezesporu oblíbenou vánoční pochotkou je vánoční cukroví... Naše kuchařka jej umí dělat přímo dokonale! Já jí dokonce občas pomáhám slepovat nějaké zvláštní druhy zavařeninou.

Musím přiznát, že i přesto, že v Česku žiji již 5 let, skoro vůbec se v českých vánočních zvycích nevyznám... Slyšela jsem, že na Vánoce se jí brambory a řízky. Také jsem slyšela něco o tom, že příjde Zlaté prasátko. Vůbec nevím, kde se zlaté prase vzalo v České historii, a zatím po tom nehodlám pátrat. *dostala chuť na divočáka*

Někdy bych chtěla ochutnat taková ta pruhovaná lizátka, která vypadají jako tyčky a na konci jsou zahnuté. Prý je to populární v Americe.

V Rusku se slaví místo Vánoc Silvestr. Na něj se jí něco typu bramborového salátu, akorát, že se tomu říká olivje. Ten přímo miluji...
Recept na salát Olivje
Potraviny: 
  • 2 velké bramborový hlízy
  • 3 nakládané okurky
  • 1 čerstvá okurka
  • 0,3 kg točeného salámu
  • 2 mrkve
  • 3 vajíčka
  • 100 g zeleného hrášku z konzervy
  • 100 g majonézy
  • sůl
  • mletý černý pepř
Postup:
Okurky a točený salám - nakrájet na kostky. Brambory, mrkev a vajíčka uvařit ve slané vodě. Nechat vychladnout, potom očistit a nakrájet malýnkými kousíčkami (také na kostky). Všechny nakrájené ingredience promíchat v hluboké míse, přidat zelený hrášek, osolit a opepřit (dle chutě). Před podáním ke stolu zamíchat s majonézou a dát na hluboký talíř.

No comments:

Post a Comment